Stade og Otterndorf

Tidligt hjemmefra fredag morgen med opsamling nedover. Morgenkaffe i Hedensted og herefter opsamling af fynboerne. Indkøbspause ved Otto Duborg og videre mod Hamborg. På sidste rasteplads før Hamborg  var der kaffe og kagepause. Så gik det mod hotellet, hvor vi var fremme til indkvartering sidst på eftermiddagen. Et udmærket Ramada hotel – aftensmad foregik på et andet Ramadahotel i byen, så der var lige en lille gåtur hver dag.

Lørdag.

Om formiddagen på egen hånd i Stade:

stade2_800x599   stade3_800x600

Stade er “hovedstad” i “Landkreis Stade” i “Niedersachsen” og ligger mellem Hamburg og Cuxhaven. Byen har i dag ca. 46.000 indbyggere, og det historiske centrum ligger indenfor det tidligere voldanlæg, af hvilket der stadig er store dele tilbage. Der er muligvis tale om Nordtysklands ældste by, og man mener, de første beboere kom til stedet allerede 1.000 år f.Kr. Omkring 800 e.Kr. opstod der en slags havn, hvor man kunne trække både op, og i 994 blev stedet, der da benævntes “Stethu”, plyndret af vikingerne. Den gamle havn blev anlagt omkring år 1.000, og omkring 1250 var byen med til at stifte Hanseforbundet. Herefter havde byen sin store blomstringstid frem til starten af 30-årskrigen. I 1628 erobrede Tilly byen, der dog kort efter tilfaldt svenskerne, som sad på magten frem til 1636. Her erobrede Chr. IV byen, men det varede dog kun kort, inden svenskerne atter tilbageerobrede byen, hvorefter de sad på den til 1643 og fik det endelige herredømme ved Den Westfalske fred .

Den 26. maj 1659 brændte 2/3 af byen ned, men blev genopbygget med uforandret grundplan.

I forbindelse med krig mellem Sverige og Brandenburg i 1675-76 blev byen erobret af flere stater i alliancen “Det hellige romerske Rige”, og Danmark tog byen i besiddelse sammen med sine allierede frem til krigsslutningen i 1679. Ved fredsslutningen i Saint-Germain i 1679 tilfaldt byen dog atter svenskerne, som havde herredømmet frem til 1712. Herefter sad danskerne på magten frem til 1715, hvor den overgik til fyrstendømmet Hannover.

Der er tale om en meget malerisk by, hvor mange af de genopførte huse efter bybranden i 1659 stadig eksisterer. Bl.a. stammer det såkaldte gamle rådhus fra 1667. Byens to kirker, St. Cosmae et Damiani og St. Wilhadi er af stor kunst- og kulturhistorisk betydning.

St. Cosmae et Damiani er den evangelisk-lutherske hovedkirke i Stade og er bygget  i 2. halvdel af 1200-tallet, opkaldt efter helgenerne Cosmas og Damian, der var tvillinger og tillige kristne martyrer.

Som kirken fremstår i dag er der tale om udvidelser og tilbygninger primært foretaget i 1600-tallet. Indvendig findes en barok altertavle, fremstillet af Christian Precht i 1674-77. Endvidere er der et seværdigt fløjalter i Getrude-kapellet.

St. Wilhadi kan føres tilbage til første halvdel af 1300-tallet og der er tale om en gotisk kirke med 3 hvælv, og det er en af de største i området omkring Bremen. Den er opført af resterne af en kirke fra det 11. århundrede. Ved den store brand blev kirken stort set totalt ødelagt, men hurtigt genopført. Kirketårnet gik til ved et lynnedslag i 1724 og erstattet af det nuværende flade pavillon-tag.

Imellem 1697 og 1699 opførte svenskerne et våbenarsenal (Zeughaus) på resterne af den tidligere St. Georgs kirke på Pferdemarkt. Kirken kan føres tilbage til 1100-tallet og ærkebiskop Gottfried af Arnsberg, der døde i Stade i 1363 blev begravet her. Graven kan stadig findes i hvælvingerne under huset.

Havnen var selvfølgelig hjertet i hansa-byen, og her har man i 1977 opført en trædemølle-kran efter forbillede af en tilsvarende kran i Lüneburg. Den oprindelige kran blev revet ned i 1898. Den nuværende er i dag et lille museum.

Langs kanalen ligger masser af små hyggelige cafeer, så man kan sagtens få tiden til at gå med bare at nyde den hyggelige stemning!

_______________________

Om eftermiddagen gik det mod Otterndorf for at hente startnumre, og vi kiggede lidt på start/målområde, og hvor bussen kom til at holde. Vi blev vel modtaget af løbsarrangørerne, som havde sørget for P til vores bus og også havde arrangeret en byrundtur for os (Guiden var den største oplevelse).

Otterndorf er en by på kysten af ​​Nordsøen i regionen Niedersachsen. Byen ligger ved mundingen af ​​floden Medem på en del af Elben deltaet i distriktet Cuxhaven. Otterndorf besidder mange bindingsværkshuse i den gamle del af byen, som er værd at se.

Tilbage til Stade for aftensmad og hygge – en lille fødselsdagsting på parkeringspladsen!

Søndag var løbsdag. Tidligt op og af sted. Vores P ventede på os.

Et rigtigt godt arrangement, hvor vi fik masser af opmærksomhed. De var ikke vant til en busfuld danske løbere. En hel del præmier kom også med hjem i bussen. Ruterne var flotte, vejret var flot (kun en enkelt, meget kort byge), og både løbere og heppere havde en god dag. En lille fødselsdagsting ved bussen ved hjemkomst.

Aftenen startede traditionen tro med champagnefest på vores værelse. Herefter spisning på vores madhotel, og jeg tror der blev festet lidt på de forskellige værelser senere.

Mandag.

På udflugt i det, dejlige Altes Land. Et særdeles idyllisk marsk område mellem Hamburg og Bremen på sydsiden af Elben. Området er gennemvævet af kanaler og kendt for de mange flotte frugtgårde med bindingsværk, store frugtplantager med æbler, pærer og forskellige typer bær.Området har et helt specielt mikroklima. Det blev indvundet af hollænderne i 1100-1200 tallet. Vi nød de smukke bindingsværksgårde med en speciel byggestil med flotte gavle, pragtporte og bryllupsdøre. De flotte porte kaldes Prunktpforte (herlighedsporte) og er opført for at vise, hvor velhavende gårdene er. I nogle af gavlene er der flotte døre, kaldet brudedøre – de bliver efter sigende kun brugt, når der er bryllup i familien.

Første stop ved Grünendeich, hvor vi var oppe på diget og nyde udsigten ud over floden med skibstrafikken. Der var noget blæsende, så en fødselsdagsting ved bussen gjorde godt!

Næste stop var Æbleplantagen – Obsthof Matthies, hvor vi fik en guidet  tur i Æbleexpressen og derefter suppe i deres Café. Det smagte fantastisk, men de ville ikke af med opskriften.

Stade1_800x600

Videre mod udsigtsplatformen ved Finkenwerder flyfabrik, hvor vi gerne ville se en af de kæmpestore Airbus Beluga transportfly lette og lande. Vi var lige ved at køre med uforrettet sag, da vi fik øje på én i det fjerne – den kom lige ned mod landingspladsen foran os to gange, men begge gange steg den op igen – vi gætter på, det var pilottræning. Men et flot skue. Belugaerne er bygget til at kunne lastes med meget store flydele og store stykker gods. De har en længde på 56 m, en spændvidde på 45 m og en højde på 17 m. Lastrummets omfang er 1210 m3, og det kan lastes med 47 ton.

Næste stop var Jork.

Jork betegnes som hovedbyen i Altes Land. Det er en meget flot og hyggelig by med mange gamle huse med det hvide bindingsværk og nogle med træudskæringer og ordsprog eller ejernavne skåret ind i bindingsværket. Bl.a. er der en imponerende flot og stor gammel bindingsværksbygning, hvor byens administration har til huse. Der går også en kanal gennem byen, ligesom der er en meget spændende kirke med stjerner i loftet. Der var tid på egen hånd til at gå lidt rundt i byen, og mon ikke de fleste fandt en is/kage café.

Efter Jork gik det stille og roligt tilbage til Stade og vores hotel. Aftensmad og hygge ventede, og ja der var også lige en fødselsdagsting ved bussen.

Tirsdag var hjemrejsedag. Tidligt op og af sted nordpå med en enkelt kaffe-kage pause (og en fødselsdagsting) inden vi nåede Otto Duborg for lidt mere indkøb. Så gik det mod Rødekro, hvor det sædvanlige frokostbord ventede os – ingen går sultne herfra!

Snart var det tid at sige farvel og på gensyn til de første, og så gik det atter det sidste stræk nordpå med diverse aflæsninger. Hjemme i Skagen ved 19.30 tiden efter endnu en dejlig tur.