Dresden

Dresden:

Dresden er én af de flotteste byer i Tyskland med den gamle, historiske og nu bilfri bykerne – Altstadt, og Elben, der snor sig smukt gennem byen. Netop i 2006 fejrer byen sit 800 års byjubilæum med mange spændende arrangementer. Ud over de mange kulturperler i den gamle bydel rummer Dresden masser af spændende spisesteder og uanede shoppingmuligheder. Dresden kaldes ”Elbens Firenze” på grund af de mange storslåede bygningsværker. Byen blev sønderbombet af de allierede  tæt på krigens slutning i 1945, men på ruinerne af de gamle bygninger opførte man siden tro kopier.

Altstadt ligger på Elbens sydside, og på den anden side har vi udsigten over mod Neustadt.  Vores hotel ligger på Elbens sydside, og Altstadt ligger i gå afstand.Kig på nogen af de nedennævnte seværdigheder.

MINOLTA DIGITAL CAMERA    MINOLTA DIGITAL CAMERA

1.Kreuzkirche: Kreuzkirche står på det sted, hvor Nikolai Kirche blev bygget i det 13. århundrede. Den nuværende kirke er i senbarok og er bygget i årene 1764 til 1800. Til kirken hører Kreuzchor – korskoret – som bygger på en 700 år gammel tradition. I vielseskapellet er der til minde om Dresdens musikhistorie et stenrelief med portræt af Heinrich Schütz, også kaldet ”den tyske musiks far”. Han arbejdede i 55 år som Dresdens hofkapelmester.

2. Landhaus/Stadtmuseum: Landhaus blev bygget i barokstil i årene 1770 til 1775 til brug for de saksiske landstingsmøder. I dag huser det bymuseet.

 3. Frauenkirche: Den oprindelige Frauenkirche blev opført i årene 1726 til 1743. Kirken blev ødelagt ved sønderbombningen af Dresden i 1945 og lå i DDR tiden hen som ruin og et mindesmærke for krigen. Efter murens fald og genforeningen blev der taget skridt til det enorme genopbygningsarbejde. Ved den daværende kansler Kohls 60 års fødselsdag bad han om, at man i stedet for gaver sendte pengebeløb til hjælp for opbygningen. Dette indbragte over 15 millioner kr. Siden er der brugt 1,3 milliarder kr. og 20.000 kubikmeter murbrokker  til genopførelsen. Over 50.000 tons sten kunne genbruges og danner nu kernen i den nye kirke.

Enkelte originale stykker inventar er blevet reddet, bl.a. alterets Kristusfigur. Den 22. juni 2004 monterede verdens største mobilkran det gyldne kors på kuplens top i overværelse af 50.000 mennesker.

Hermed var den udvendige restaurering fuldført, og kirken fremstår nu som før bombardementet. Frauenkirche blev indviet ved en festgudstjeneste den 30. oktober 2005. Kirken er åben på hverdage, og der er gratis adgang. Det er også muligt at bestige kuplen og nyde den flotte udsigt over Dresden og Elbdalen.

4. Brühlsche Terrasse: Før du går op af trapperne kan du tage en afstikker til Dresdens underverden, det middelalderlige fæstningsanlæg Kasematterne. Den berømmelige Brühlsche Terrasse var engang kendt som ”Europas balkon”. Den blev anlagt som privathave for Sachsens premierminister Grev Brühl og er senere gjort tilgængelig for offentligheden og er nu Dresdens mest populære promenade. Start en spadseretur fra Belvederehaven overfor Albertinum og fortsæt mod Teaterpladsen i den retning Elben flyder. Undervejs møder du talrige statuer af berømte kunstnere, men alt blegner for den flotte udsigt over Elben med de berømte hjuldampere.

5. Albertinum: Albertinum forener verdensberømte museer under ét og samme tag, f.eks. skatkammeret ”Det grønne hvælv”. Dette blev indrettet på slottet af kurfyrst August den Stærke i 1720. Her samlede han kunstskatte, juveler, perler, elfenbens- og bronzearbejder fra hele verden, og det er ét af verdens rigeste skatkamre. Det kunne besøges på slottet indtil februar 1945, hvor samlingerne blev flyttet til Albertinum. I september 2004 blev ”Det grønne hvælv” genåbnet på slottet.

6. Kathedrale: Kathedrale er den katolske hofkirke, Dresdens domkirke. Den er bygget i årene 1738 til 1755 som en enestående forbindelse mellem romersk og tysk barokarkitektur. Lørdag eftermiddag er der aftenandagt, hvor domorganisten spiller på det nyrestaurerede Silbermannorgel fra 1755. Dette er det eneste eksisterende af orgelbyggeren Gottfried Silbermanns arbejder.

7. Residensslottet: Slottet har en flertårnet ny-renæssance facade. Det 100 meter høje Hausmannsturm er den ældste del. I 1991 fik tårnet sit karakteristiske barokke kobberdæksel tilbage. Slottets nedre områder stammer fra det 14. århundrede. Slottet er nyrestaureret.

8. Schinkelwache:  Det er den gamle bydels vagthus, som har fået navn efter arkitekten Schinkel. Det står næsten som et græsk tempel. I bygningen findes den saksiske statsoperas billetudsalg og en turistinformation.

9. Semper-opera: Semper Opera har fået sit navn efter arkitekten Gottfried Semper. Det blev bygget i årene 1871 til 1878, men fuldstændig ødelagt i 1945. Det blev genåbnet i 1985 efter en omfattende rekonstruktion. Det har en fantastisk akustik og rummer både opera, operetter, jazz, ballet og moderne dans.

10. Zwinger: Det er Dresdens mest berømte bygningsværk med pavillioner og gallerier, der omkranses af en gårdhave. Zwinger betyder ”indhegning”, og navnet stammer fra dets beliggenhed på den tidligere byskanse. Zwinger rummer forskellige museer, hvor man kan opleve næsten alt fra Europas største porcelænssamling, riddervåben og astronomiske instrumenter til en fornem samling af gamle mestre, incl. Rafaels ”Sixtinske Madonna”. Også Zwinger blev ødelagt i 1945, men genopbygget og taget i brug igen i 1965.

11. Stallhof: En gammel staldgård med vægmalerier og en middelaldersk turneringsplads, som er bevaret i originaltilstand. Siden 1998 er også kancellihuset med den flotte renæssancegavl blevet fuldstændig genopbygget.

12. Fürstenzug: Spadsereturen gennem Augustus gaden er en rejse gennem saksisk historie, da det 102 meter lange ”Fürstenzug” – et mægtigt vægbillede i 24.000 Meissen porcelænsfliser  – forener alle saksiske herskere fra 1123 til 1904.

13. Johanneum: Oprettet som fyrstens ridestald i årene 1586 til 1591. Senere ombygget til billedgalleri, og i dag huser det trafikmuseet med historiske transportmidler fra al slags trafik.

14. Stadtverwaltung/rådhuset: Rådhuset er bygget i årene 1904 til 1910. I gården er der nu en bymodel, der viser nogle af alle de projekter, der skal gøre Dresden til én af Tysklands flotteste byer.

15. Neue Synagoge: Den gamle jødiske synagoge blev bygget i årene 1838 til 1840 med Gottfried Semper som arkitekt. Nationalsocialisterne ødelagde den gamle synagoge i 1938, hvor også mange andre jødiske bygninger blev ødelagt.  Et mindesmærke ved den nye synagoge erindrer derom. I årene 2000-2002 blev den nye synagoge bygget, ikke som en kopi af den gamle, men som et meget moderne ”fordrejet” bygningsværk i sandfarvede sten.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Og dagen derpå kunne det hele opleves igen – en usædvanlig flot løbe tur gennem byen og langs Elben. En gentagelse værd en anden gang.